Gizli maksat ne: İTÜ “lisesi” kapanıyor

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Beşiktaş’ta bulunan ve 2019’da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) protokolüyle kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kademeli olarak kapatılmasına karar verdi. Karar resmi yazıyla okula bildirildi.

Tele1.com.tr’nin haberine göre, kararda İTÜ MTAL’ın Ziya Kalkavan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’yle aynı yerleşkeyi paylaştığı belirtildi. Karara göre aynı yerleşkeyi paylaşan iki liseden Ziya Kalkavan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin köklü bir okul olması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olması nedeniyle İTÜ MTAL’ın kademeli olarak kapatılmasına karar verildi.

“İTÜ’NÜN PAF TAKIMI DİYORLARDI”

Karara tepki gösteren İTÜ MTAL velisi Fatih Yaralı, “Ziya Kalkavan Denizcilik Lisesi ile aynı okulu paylaşıyorlar. Sonra İTÜ MTAL kuruldu. Ziya Kalkavan’ın lağv edileceği söylendi. Ama edilmedi köklü eski bir okul. İki Teknik Lise’nin aynı binada olmayacağı düşüncesiyle Ziya Kalkavan’a verilmiş burası başka bir binaya verilmek yerine bu okul da kapatılıyor. Bunun yerine başka bir binaya verebilirler. Buraya İTÜ’nün paf takımı olarak bakıyorlardı. Böyle bir okulun kapatılması kaliteli hocaların elinde yetişen öğrencilerin yetişememe durumu söz konusu olacak” dedi.

KARAR METNİ

Söz konusu kararda şu ifadeler kullanıldı:

“İstanbul ili Beşiktaş ilçesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Alanının kademeli olarak kapatılmasının uygun görüldüğüne ilişkin Valiliğin ligi yazı ve ekinde yer alan İnceleme raporu İlgi Yönetmelik hükümleri ve e-Okul verileri doğrultusunda incelenmiştir.

Yapılan incelemede: Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (Kurum Kodu: 966950) sadece Denizcilik Alanında eğitim verdiği ve toplam öğrenci sayısının 227 olduğu, aynı yerleşke içerisinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri (alan öğrenci sayısı: 0), Bilişim Teknolojisi ve Denizcilik alanlarında eğitim verdiği ve toplam öğrenci sayısının 364 olduğu tespit edilmiştir.

Bu bahisle, iki okulun aynı yerleşke içerisinde olması, toplam öğrenci sayıları, yönetici ve öğretmen görevlendirmesi gibi hususlar, yerindelik, performans, amaca uygunluk ve kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanımı gibi şartlar göz önünde tutulduğunda alan kapatma teklifi uygun görülmemiştir.

Denizcilik alanında eğitim veren Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin köklü bir okul olması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olması nedeniyle bu okuldan mezun olan öğrencilerin mezun oldukları alanla ilgili sektörde istihdam edilebilme durumları, mesleki ve teknik eğitim veren iki okulun aynı yerleşke içerisinde olması, öğrenci sayıları gibi hususlar yerindelik, performans, amaca uygunluk ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı gibi şartlar göz önünde tutulduğunda İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren kademeli olarak kapatılması, kademe bitiminde binasının Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine devri taşınırlarının il veya ilçede yer alan Genel Müdürlüğümüze bağlı ihtiyaç sahibi eğitim kurumlarına devri, kalan taşınırların ise Kurumsal Paylaşım Projesi (http://kupa.meb.gov.tr) kapsamında devrinin sağlanması uygun görülmektedir.
Makamlarınızca da uygun görülmesi halinde olurlarınıza arz ederim.”

OKULUN ÖYKÜSÜ

Geçmişi 17. yüzyıla dayanan ve Ortaköy olarak andığımız okulumuz, bugüne dek pek çok iyi yetişmiş neslin hayallerine ev sahipliği yaptı. Çırağan Sarayı’nın inşa edilmesiyle yepyeni bir önem kazanan binamız, ne yazık ki sarayda çıkarılan bir yangınla bir süre hizmet dışı kaldı.

1928’de küllerinden doğarak “Âli Deniz Ticaret Mektebi” oldu ve ülkemizin denizcilik geleneğinde büyük rol oynamaya başladı. 1982’de bina ve tesislerimiz orta kademe gemi adamı yetiştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. O dönemde Ortaköy Denizcilik Meslek Lisesi adıyla; ”Güverte” ve ”Gemi Makineleri” bölümleri de faaliyete geçti ve parasız yatılı öğrenci almaya başladı.

1983-84 öğretim yılında okulumuz bünyesine ”Gemi Elektroniği ve Haberleşme” Bölümü eklendi. 1993 yılında ise M.E.B. tarafından, denizcilik sektörüne yarım asırdan fazla işletmecilik ve yöneticilik yapmış olan merhum Ziya Kalkavan’ın adı okulumuza verildi ve yeni ismiyle; ”Beşiktaş Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi” oldu.

2015’te Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değişti. Aynı alanda MEB ve İTÜ arasında yapılan bir protokol ile 2019’da İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi sektöre nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla kendi akademisyenlerini ve tecrübesini, lise eğitimi çerçevesinde yeniden yorumladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir