Rektörlerden tercih önerileri

Posted by

OZAN ÖMER KADÜKER – Akademik kadro, yurt, burs, kampüs olanaklarının önemine dikkat çeken üniversite rektörlerinin adaylara önerileri şöyle:

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cahit Güran: Tüm dünyada köklü araştırma üniversitelerinin temel 3 özelliğinin olduğu söylenebilir. Bunlar kabiliyetli, zeki ve çalışkan insanların oluşturduğu bir akademik toplum, güçlü ekonomik ve finansal kaynaklarla desteklenmiş profesyonel bir yönetim sistemi ve eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme üretkenliğini besleyen bir kurumsal kültürle bütünleşmiş bir ekosistemin varlığıdır. Tercih edeceğiniz üniversitede bu özellikleri aramanızı öneririm.
Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman: Bireysel gelişimlerine katkıda bulunacak, kültürel anlamda besleyecek, entelektüel bilgi birikimlerini geliştirecek, sosyal yönden kendilerini destekleyecek, güçlü akademik kadrosu ile kendilerini hem teorik hem de pratik anlamda fırsat yaratacak üniversiteleri tercih etmeliler. Üniversite adayları tercihlerini yaparken bağımsız kuruluşların yaptıkları üniversite araştırmalarını da inceleyebilir.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal: Öğrenciler, üniversitenin bulunduğu şehir ve kampüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için mümkünse tercih etmeyi düşündükleri yerleri ziyaret etmeli. Üniversitenin kampüs atmosferini yerinde görmek, pek çok soruya cevap bulmalarına yardımcı olur. Tercih edilecek şehir, zengin bir öğrencilik hayatı ve geniş uygulama, istihdam fırsatları sunmalı.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller: Tercih listenizi oluştururken, en çok istenilen üniversiteden başlayarak en az istenilen üniversiteye doğru sıralama yapın. Ancak listeye dahil ettiğiniz her programın sizi mutlu edecek bir seçenek olduğundan emin olun. Tercihlerinizde almış olduğunuz başarı sıranıza yakın (altında ve üstünde) programlar olmasına, bunların başarı sırasına göre küçükten büyüğe sıralanmış olmasına dikkat edin.

Olanakları inceleyin

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: Hemen her alanda artık yeterince mezun var. Burada farklılaşmak bence kritik öneme sahip. Teknoloji ve yapay zekâ, günümüzde neredeyse her meslek alanına entegre edilebilir durumda. Gençlerimiz mesleki olarak bu gelişimlere nasıl adapte olabileceklerini düşünerek kendilerini buna hazırlamalı, hatta bu değişimin öncüsü olmak için çaba göstermeliler.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu: Tercihte bulunmadan önce bölümlerin akredite olup olmadığına ya da hangi kriterleri yerine getirdiğine de kesinlikle dikkat edilmeli. Gençlerimiz, üniversitelerin uluslararası iş birliklerini de önemsemeli. Seçecekleri üniversitenin yurt dışında kendilerine hangi fırsatları sağlayacağını, kaç yükseköğretim kurumuyla uluslararası iş birliğinin bulunduğunu araştırmalılar.

Üniversiteleri ziyaret edin

İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü: İnsan sevdiği ve kendisine uygun gördüğü meslekte çok daha başarılı oluyor. Buna ulaşmak ve ileride icra etmek istedikleri mesleği uzun yıllar sürdürecekleri için sevmeleri, istemeleri en anahtar konu. Adaylara tavsiyem, mutlaka gidip eğitim görmek istedikleri yükseköğretim kurumlarını ziyaret etmeleri ve üniversitelerin akademik ve altyapı imkanlarını incelemeleri. 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran: Öğretim elemanlarının sayısına, akademik derecelerine ve elde ettikleri başarılarına, eğitim ve araştırma alt yapısına, üniversite-sanayi iş birliğine, öğrencilerine sunduğu uluslararasılaşma, staj ve kariyer olanaklarına, Teknopark (Teknoloji Geliştirme Bölgesi) fırsatı sunmasına ve sonuç olarak ulusal ve küresel ölçekte elde ettiği başarılara mutlaka bakınız. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan: Üniversite tercihi yaparken üniversitenin eğitim kalitesi, uluslararası akademik standartlara uyumu, akademik kadrosu, sahip olduğu akreditasyonlar önemli kriterler olarak dikkate alınmalı. Uluslararası olanakları ve bağlantılarıyla kendilerine global bir vizyon sunan, yurt dışı eğitim imkânlarına sahip, değişim programları kapsamında anlaşmaları olan okullar göz önünde bulundurulmalı. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir